1. Jangan lupa buang lemak pada bahagian kulit ayam atau daging
2. Bersihkan buah atau sayuran dibawah air yang mengalir.jangan biarkan sayuran dan buahan direndam terlalu lama di dalam air.
3. Gantikan bahan perasa,sos dan kicap dengan pengunaan air rebusan ayam dan juga sayur-sayuran
4. Anda juga tidak digalakan menggunakan minyak masak yang telah digunakan sebelumnya berulang kali.Ini kerana minyak masak akan betukar warna setelah dipanaskan bagi jangka masa yang lama.
5. Untuk mengelakan kehilangan vitamin,tutup kuali dan juga alatan memasak ketika sedang menyediakan hidangan makanan.Anda juga digalakan merebus ayam atau daging daripada anda menggoreng ,ini adalah satu cara yang terbaik untuk mengekalkan khasiatnya.
amalkan pemakanan yang sihat setiap hari dalam kehipupan kita.badan sihat otak pun cerdas.hehe....
2. Bersihkan buah atau sayuran dibawah air yang mengalir.jangan biarkan sayuran dan buahan direndam terlalu lama di dalam air.
3. Gantikan bahan perasa,sos dan kicap dengan pengunaan air rebusan ayam dan juga sayur-sayuran
4. Anda juga tidak digalakan menggunakan minyak masak yang telah digunakan sebelumnya berulang kali.Ini kerana minyak masak akan betukar warna setelah dipanaskan bagi jangka masa yang lama.
5. Untuk mengelakan kehilangan vitamin,tutup kuali dan juga alatan memasak ketika sedang menyediakan hidangan makanan.Anda juga digalakan merebus ayam atau daging daripada anda menggoreng ,ini adalah satu cara yang terbaik untuk mengekalkan khasiatnya.
amalkan pemakanan yang sihat setiap hari dalam kehipupan kita.badan sihat otak pun cerdas.hehe....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan